De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft voorzitter Sepp Blatter en de Europese voetbalbaas Michel Platini donderdag voor negentig dagen geschorst. Beiden mogen zo lang hun functies niet uitoefenen.

Platini gold als de belangrijkste kandidaat om Blatter volgend jaar op te volgen als baas van de FIFA, maar door zijn schorsing is dat hoogst onzeker geworden.

De schorsing kan met nog eens 45 dagen worden verlengd, meldde de ethische commissie. Een dag eerder had de onderzoekskamer van deze FIFA-commissie voorgesteld beide voetbalbazen voor negentig dagen te schorsen. De tuchtkamer onder leiding van Hans-Joachim Eckert bekrachtigde dat donderdag.

Secretaris-generaal Jérôme Valcke werd door de ethische commissie ook officieel geschorst. De Franse rechterhand van Blatter was in september door het FIFA-bestuur al op non-actief gezet, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de illegale handel in kaartjes voor WK-wedstrijden in Brazilië.

Onderzoek naar Blatter

Tegen de 79-jarige Blatter, bezig aan zijn laatste maanden bij de FIFA, loopt een strafrechtelijke procedure. De Zwitserse justitie verdenkt Blatter van handelingen die tegen de belangen van de FIFA zouden zijn gericht. Zo zou hij in 2011 de steun van UEFA-preses Platini hebben gekocht om als voorzitter van de FIFA herkozen te kunnen worden. Ook zou Blatter voor een veel te laag bedrag tv-rechten aan medebestuursleden hebben verkocht.

Platini, die in februari graag opvolger wil worden van de sowieso vertrekkende Blatter, is officieel door justitie niet als verdachte aangemerkt. Hij ontving in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro van Blatter voor werkzaamheden die hij als diens persoonlijk adviseur tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht.

FIFA-kandidaat Chung zes jaar geschorst

De Zuid-Koreaanse kandidaatvoorzitter van de FIFA Chung Mong-joon is door de ethische commissie voor zes jaar geschorst. Chung kreeg bovendien een boete van 100.000 Zwitserse francs (91.500 euro). Hij wordt ervan verdacht dat hij stemmen heeft gekocht voor het WK-bid van Zuid-Korea voor 2022. De schorsing gaat per direct in.

De miljardair zou in 2010 zijn medebestuursleden bij de FIFA een groot fonds voor voetbalontwikkeling hebben beloofd, in ruil voor stemmen op de Zuid-Koreaanse kandidatuur voor de organisatie van het WK 2022. Chung zat tussen 1994 en 2011 namens de Aziatische voetbalbond in het uitvoerend comité van de FIFA.

De ethische commissie van de FIFA onderzocht ook twee donaties die de zakenman in 2010 deed. Chung gaf 500.000 dollar aan Haïti nadat het land was getroffen door een zware aardbeving. In datzelfde jaar stuurde hij 400.000 dollar naar Pakistan, dat kampte met overstromingen. Het geld was bedoeld voor voetbalprojecten, maar is volgens de onderzoekers niet voor dat doel ingezet.

De ethische commissie concludeert donderdag dat Chung de algemene gedragsregels heeft overtreden en vertrouwelijkheid heeft geschonden. De Zuid-Koreaan heeft altijd ontkend dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Hij houdt vol dat zijn donaties "pure liefdadigheid'' waren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl